Sosyal Medya

Coğrafyamız

IŞİD Gazze’ye girmeye hazırlanıyor

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), Suriye’deki eğitim kamplarında ‘IŞİD’in Gazze Mücahitleri’ olarak adlandırdığı bir grubun görüntülerini yayınladı. IŞİD'in Gazze’ye girmesi durumunda Gazze'de dengeler değişebilir.



IŞİD’in sosyal medya hesabında yayınlanan görüntülerde, üyelerin ellerindeki silahların üstünde “IŞİD’in Gazze Mücahitleri” ve  “geliyoruz ey Yahudiler” cümleleri yer alıyor.

IŞİD, ‘Gazzeli Mücahitler’ olarak isimlendirdiÄŸi grubun ‘Åžeyh Ebu Nur Makdisi Tugayı’ adı altında Suriye’deki askeri eÄŸitim kamplarında Gazze’ye girmek üzere eÄŸitildiÄŸini duyurdu.

Hamas’a mesaj

IŞİD, Gazze’de yönetimi elinde bulunduran Filistin Ä°slami DireniÅŸ Hareketi’ne (HAMAS) “yüzleÅŸmek yakındır ve çatışma kaçınılmazdır” ÅŸeklinde doÄŸrudan bir mesaj gönderdi.

IŞİD, Gazzeli savaÅŸçı grubun adının Ebu Nur Makdisi olduÄŸunu belirterek 2009’da Hamas askerleri tarafından öldürülen Selefi din adamının öcünü alacağını duyurdu.

Asıl adı Abdullatif Musa olan Ebu Nur Makdisi, Gazze Åžeridi’nin güneyindeki Refah kentinde yaşıyordu. Makdisi, Refah’taki Ä°bni Teymiye Camisi çevresinde kümelenen ve ‘Ensarullah Ordusu’ olarak adlandırdığı silahlı Selefi bir grup kurdu. Makdisi, Gazze’deki Hamas hükümetine 'Ä°slam’ın kurallarını uygulaması' uyarısında bulunarak Hamas’a savaÅŸ ilan etti.

Hamas üyeleri ile ortaya çıkan grup arasında ÅŸiddetli bir çatışma yaÅŸandı. Çatışmada örgütün lideri Ebu Nur Makdisi ile birçok örgüt mensubu öldürülmüÅŸtü.

Hamas'tan yanıt

IŞİD’in Gazze Åžeridi’ne girmesi halinde Hamas’ın nasıl bir karşılık vereceÄŸine dair Al Jazeera’ya konuÅŸan Hamas’ın kurucu liderlerinden Abdülfettah Duhan, “doÄŸru Ä°slami yoldan sapmış olan hiçbir grubun Gazze’ye giriÅŸine asla izin vermeyeceÄŸiz” dedi.

Duhan’a göre, IŞİD’in Gazze’ye giriÅŸi, Gazzelilerin kanını mubah kılması anlamına geliyor. Duhan, “Hamas’la mücadeleye gelen bir grup, sadece Siyonist iÅŸgal gücüne yarar” dedi.

Filistin Yasama Komisyonu üyesi ve Gazze’deki Hamas Yönetimi Adalet Bakanı Muhammed Ferec Gul ise IŞİD’in Gazze’ye giriÅŸinin spekülatif bir yalan olduÄŸunu belirtti.

Al Jazeera’ya konuÅŸan Gul, “bizim hiç kimseye bir düÅŸmanlığımız yok. Ä°slam Ümmeti bütün gücünü Filistin halkına yönelik katliamlara imza atan ve Müslümanların mukaddesatını ayaklar altına alan Siyonist Ä°srail’e karşı toplayarak mücadele etmelidir” dedi.

IŞİD’in Gazze’ye girmesi durumu ile ilgili de açıklama yapan Gul, “eÄŸer Siyonist güçle mücadeleye geliyorsa, buyursun gelsin ama baÅŸka hesapları varsa o zaman gereken muameleyi görecektir” dedi.

IŞİD’in kuÅŸatma altındaki Gazze’ye girmesi Ä°srail ile iliÅŸkiler açısından yeni sorunların çıkmasına neden olur mu sorusunu cevaplayan Gul, “Ä°srail Gazze’ye girmek için herhangi bir neden aramaz. Gazze’ye ve Filistin halkının geneline yaptığı muameleyi sürdürecektir. Ancak Siyonist iÅŸgal gücü Gazze’ye girmenin ne demek olduÄŸunu çok iyi biliyor. Gazze’ye girmeden önce bin bir hesap yapması gerekir” dedi.

Gazze’deki hiçbir grupla bir düÅŸmanlıklarının bulunmadığını vurgulayan Gul, “Gazze halk olarak bir bütündür ve hiçbir güç bu birliÄŸi bozamaz” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.